Mezinárodní odborníci zpochybňují postupy rozhodčího soudu při řešení sporů v oblasti Jihočínského moře

Datum: 30.06.2016
Haag (Holandsko) 30. června (PROTEXT/PRNewswire) - Skupina odborníků na mezinárodní právo vyslovila své pochybnosti a obavy v souvislosti s rozhodčím soudem pro spory v oblasti Jihočínského moře a varovala, že jeho postupy jsou v tomto případě diskutabilní. Odborníci z Asie,...
Haag (Holandsko) 30. června (PROTEXT/PRNewswire) - Skupina odborníků na mezinárodní právo vyslovila své pochybnosti a obavy v souvislosti s rozhodčím soudem pro spory v oblasti Jihočínského moře a varovala, že jeho postupy jsou v tomto případě diskutabilní. Odborníci z Asie, Afriky, Spojených států a Evropy si vyměnili názory na tento případ během semináře, který společně uspořádalo Centrum Grotius pro mezinárodní studium práv při Univerzitě v Leidenu a Institut hraničních a oceánských studií Univerzity ve Wuhan (WUIBOS). „Vyslechli jsme si názory odborníků o tom, že tribunál pravděpodobně využívá při svých rozsudcích (o právní moci) slovní manipulaci," uvedl Sienho Yee, hlavní odborník pro WUIBOS v souvislosti se skutečností, že tribunál nerespektoval výslovné právo Číny vyloučit spory o určení území a jeho hranic, které jsou zakotvené v Dohodě OSN o mořském právu (UNCLOS). Bývalý předseda Komise OSN pro mezinárodní právo Pemmaraju Sreenivasa Rao tvrdí, že se tribunál dostal do složité situace. „Tribunál vyjádřil, že se nebude snažit urovnat spory o svrchovanost, ale pouze určí geologické znaky. Žádost ze strany Filipín však nakonec povede k otázce vlastnictví a tribunál nemá soudní pravomoc tento problém řešit," uvedl Rao, který se zúčastnil třetí konference OSN o mořském právu v letech 1973 až 1982, která vedla k přijetí dohody OSN o mořském právu. Tento názor potvrdil také Abdul G. Koroma, bývalý soudce Mezinárodního soudního dvora, který se také zúčastnil historické konference. „V této dohodě je zakotveno, že tribunál není oprávněný, nemá právo rozhodovat ve sporech o určování území a hranic, protože k tomu není vybaven; nemá kompetence tyto rozsudky vydávat," zdůraznil Koroma. „Nemůžete používat jeden druh soudní moci k určování jiné." „Je to stejné, jako by někdo s nádorem na mozku přišel k lékaři a požádal jej o lék na rýmu. Je jasné, že by to jeho bolesti hlavy nevyléčilo," dodal Michael Sheng-ti Gau, profesor veřejného mezinárodního práva na Institutu mořského práva Oceánské univerzity na Tchaj-wanu. „Požadavky ze strany Filipín jen kloužou na povrchu a nedotýkají se jádra sporu, kterým je otázka svrchovanosti. Protože soud nemůže rozhodnout o něčem, co se v požadavcích nenachází, výsledek rozhodčího soudu pravděpodobně nebude na současnou situaci mít žádný vliv," uvedl Gau. KONTAKT: Tian Yunhe, +86-18802706275, tianyunhe_whu@outlook.com
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.