Týden.cz - Auta 05.09.2024 20:50 Téměř 60 vojáků a vojákyň dnes v Praze převzalo medaile ministryně obrany Za službu v zahraničí. Ocenění působili v letech 2021 až 2024 na mezinárodních vojenských štábech Severoatlantické aliance a ve vojenských strukturách Evropské unie. Mezi oceněnými medailí prvního až třetího stupně bylo pět žen. Vojáci, kterým medaile předal první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč, působili na zahraničních pracovištích EU a NATO v deseti zemích, mimo jiné v Belgii, Polsku, Itálii, Turecku nebo Spojených státech. Medaile je podle armády oceněním za pracovní úsilí, profesní nasazení a vzornou reprezentaci ČR v zahraničí. Hlaváč v projevu vojákům a vojákyním poděkoval za práci, kterou ve strukturách EU a NATO odvedli. "Ukázali jste vysokou míru profesionality, odborných znalostí a zkušeností," řekl. Armáda podle něj očekává, že zkušenosti z práce na zahraničním pracovišti budou uplatňovat a předávat kolegům a podřízeným v Česku. "Tak jak aliance se změnou bezpečnostního prostředí mění své plány, tak my, jako odpovědný partner a člen NATO, musíme reagovat taktéž," uvedl. Ať už změnou plánů nebo modernizací české armády, dodal. Každý z oceněných se podle něj bude nyní ze své pozice podílet na modernizačních programech či na plánování zapojení české armády do obranných plánů aliance. Ocenění druhého stupně převzal například plukovník Lukáš Jelínek, který od srpna 2021 působil jako vojenský poradce na Stálé delegaci ČR při NATO v Bruselu. "Měl jsem na starosti mise a operace, nové obranné plány a tvorbu strategických dokumentů a koncepcí," uvedl. Na post podle něj nastoupil v okamžiku, kdy se začala měnit bezpečnostní situace ve světě. "Zažil jsem stahování aliančních vojsk z Afghánistánu, vpád Ruska na Ukrajinu. A měl jsem možnost vidět, jak fungují ty vrcholové orgány aliance při schvalování a jednání různých krizových situací," dodal. V Praze bude nyní působit jako zástupce ředitele na ředitelství zahraničních aktivit generálního štábu české armády. Na starosti bude mít agendu NATO a EU, bude například řídit návštěvy velení české armády.

Číst celý článek >>

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.