Nevíte, co studovat? Vsaďte na elektrotechniku. Za pár let vám budou platit zlatem

31.07.2023 19:50  Nejohroženějším povoláním v roce 2030 budou elektrotechnici a řemeslníci. To tvrdí analýza společnosti Evropa v datech. Obor elektrotechniky je ale ohrožený už dnes kvůli nízkému zájmu o studium. Dokazují to každoročně nižší počty zapsaných studentů do oborů elektrotechnických fakult. Do konce dekády by zároveň mělo podle studie Boston Consulting Group zaniknout na 330 tisíc pracovních pozic. 

Pražská burza je nejsilnější od půlky května, posílily bankovní tituly

31.07.2023 19:50  Český akciový parket představuje pro řadu investorů zajímavé místo, kam v době zvýšených sazeb a účtů za energie uložit peníze. Banky a energetický podnik ČEZ i z toho důvodu patří mezi nejlikvidnější akcie pražské burzy. Jak se těmto a dalším titulům dařilo během posledního obchodního dne? Každý obchodní den po jeho skončení také shrnuje zpravodajství webu e15. Aktuální vývoj indexu PX nabízí automaticky aktualizovaná infografika.

Fondy Redside končí kvůli Arce. Na prodej jsou elektrárny a nemovitosti v hodnotě miliard

31.07.2023 19:50  Bouře kolem finanční skupiny Arca Investments má další oběť. Investiční společnost Redside, kterou skupina před krachem spoluvlastnila, ukončí činnost a rozprodá energetická i realitní aktiva. Zakladatel a jediný majitel skupiny Rudolf Vřešťál se tak rozhodl kvůli poškozené reputaci způsobené krachem Arky a šikanózním jednáním jejího zakladatele Pavola Krúpy.

Česká spořitelna získá úvěrové portfolio Hello Bank v hodnotě téměř devíti miliard

31.07.2023 19:50  Česká spořitelna se dohodla s francouzskou bankou BNP Paribas Personal Finance na převzetí spotřebitelského úvěrového portfolia Hello bank!. Jeho hodnota činila koncem května 8,8 miliardy korun. Pro klienty se zatím nic nemění, nadále splácejí své úvěry Hello bank. Hello bank oznámila začátkem dubna rozhodnutí postupně pozastavit své bankovní aktivity v Česku.

Investiční newsletter: Koruna pod tlakem, PPF na nákupech, Moneta zvyšuje cílový zisk

31.07.2023 15:10  Nejnovější várka informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

České spořitelně uškodila nečinnost ČNB. Politika nízkých úroků způsobila pokles zisku

31.07.2023 15:10  České spořitelně klesl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 16 procent na 9,3 miliardy korun. Provozní zisk se ve stejném období snížil o 17,3 procenta na 12,3 miliardy korun, uvádí banka ve zveřejněných neauditovaných výsledcích hospodaření za první pololetí. ČS je největší banka v Česku podle počtu klientů. Jejím vlastníkem je rakouská finanční skupina Erste.

Týden v kryptu: Znovu slabší bitcoin, dystopický Worldcoin a rozčtvrcený kryptomilionář

31.07.2023 15:10  Dobrý den, vítejte u shrnutí toho nejdůležitějšího, co se ve světě bitcoinu a etheru v posledních sedmi dnech událo. Text vznikl ve spolupráci s kryptospace.cz.

Ekonomika v Česku klesá už druhý kvartál v kuse. V EU stagnuje

31.07.2023 15:10  Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt vyšší o 0,1 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu . Ekonomika je tak meziročně v poklesu druhý kvartál za sebou.

Digitální euro může dávat ekonomický smysl. Oběh hotovosti je nesmírně nákladný

31.07.2023 15:10  Digitální peníze centrálních bank se z oblasti teoretických diskuzí přesouvají do reality. V eurozóně jde o posun dost reálný, neb navrhovaná změna pravidel „Single Currency Package“ by skutečně umožnila ECB digitální euro zavést. Technická část projektu je již mnoha centrálními bankami po celém světě podrobně prostudována, někde běží i pilotní projekty. Zásadní je ale „politické“ a právní rozhodnutí se touto cestou vydat.

Hello Bank, která končí v Česku, je na prodej. Hodnota portfolia je téměř devět miliard

31.07.2023 15:10  Česká spořitelna se dohodla s BNP Paribas Personal Finance na prodeji spotřebitelského úvěrového portfolia Hello bank!. Jeho hodnota činila koncem května 8,8 miliardy korun. Pro její klienty se zatím nic nemění, nadále splácejí své úvěry Hello bank!. Hello bank! oznámila začátkem dubna rozhodnutí postupně pozastavit své bankovní aktivity v ČR.

Do konce roku 2026 chceme zdvojnásobit svou velikost, říká šéf Air Bank Strcula

31.07.2023 15:10  Spojení Monety a Air Bank loni padlo, nicméně druhé jmenované se daří i přesto růst, a to organickým způsobem. Společnost ze stáje PPF má navíc smělé plány. Do tří let chce vyrůst do dvojnásobné velikosti. Dnes na retailovém trhu s náskokem vévodí Česká spořitelna, kterou následuje skupina mezi sebou srovnatelně velkých hráčů – Moneta, ČSOB, Raiffeisenbank, Komerční banka a Air Bank. „My chceme být v tomto segmentu minimálně dvojkou a České spořitelně šlapat na paty,“ říká šéf Air Bank Michal Strcula.

Nafta se vrací na cenu před válkou. Pavel podepsal zvýšení spotřební daně

31.07.2023 10:20  Spotřební daň z nafty se zvýší o 1,50 koruny za litr. Novelu zákona o spotřebních daních, která sazbu zvyšuje na úroveň platnou do loňského června, v pátek podepsal prezident Petr Pavel. Informaci z webu Poslanecké sněmovny potvrdil mluvčí předsedkyně Markéty Pekarové Adamové Martin Churavý. Pokud zákon vyjde ve sbírce ještě v pondělí, nastane zvýšení od úterý. Ministerstvo financí předpokládá, že se tak stane.

Arkády Pankrác jsou na prodej. Koupí je český investor

31.07.2023 10:20  Pražské obchodní centrum Arkády Pankrác, které se nachází na stejnojmenné zastávce metra, opět změní majitele. Izraelská společnost G City, která momentálně centrum vlastní se rozhodla pro prodej centra českému investorovi, píše agentura Bloomberg uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda na svém Twitteru. Hodnota transakce je 265 milionů eur, tedy zhruba 6,4 miliardy korun. 

Budíček pro Socdem. Prázdné fráze ji do sněmovny nevrátí

31.07.2023 10:20  Když už se uprostřed léta, které příliš politického vzruchu nenabízí, bavíme o možném přeskupení poněkud zatuchlého rybníčku do voleb v roce 2025, o možné koalici ANO s ODS a o tom, že by to přineslo šanci na růst některé z dnes menších stran, nemůžeme pominout sociální demokracii, ať už si dnes ta strana říká jakkoli. 

Ranní check: Rohlik kupuje německého konkurenta, Čína podporuje podnikatele

31.07.2023 10:20  Dobré ráno! Je 212. den roku, svátek má Ignác. V tento den v roce 1932 zvítězila v německých parlamentních volbách NSDAP.  Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.