Penzijní novela od září platit nebude. Prezident Pavel ji buď vetuje, nebo podepíše později

31.08.2023 22:30  Prezident Petr Pavel bude penzijní novelu buď vetovat, nebo ji podepíše až v následujících dnech. Novinářům to po dnešním jednání hlavy státu s premiérem Petrem Fialou řekla mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření od 1. září, což při tomto prezidentově postupu nebude možné. Novela by musela vyjít ve sbírce zákonů dnes. Fiala se k dalšímu postupu vyjádří až poté, co Pavel oznámí konečné rozhodnutí, sdělil mluvčí vlády Václav Smolka.

Švýcarská banka UBS měla díky převzetí Credit Suisse rekordní zisk

31.08.2023 22:30  K výsledku přispělo převzetí konkurenční banky Credit Suisse, protože kupní cena za bývalou druhou největší banku v zemi byla výrazně nižší než cena účetní. UBS v dnešním sdělení zároveň uvedla, že chce plně integrovat švýcarské bankovní aktivity Credit Suisse do své skupiny, což si v příštích letech vyžádá ve Švýcarsku zrušení 3000 pracovních míst. Název Credit Suisse v příštích letech zanikne.

STAN potvrdil evropskou kandidátku, hnutí povedou do voleb Nerudová a Farský

31.08.2023 22:30  Hnutí Starostové a nezávislí povedou do evropských voleb v příštím roce ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s někdejším poslancem hnutí Janem Farským. Jejich nominaci dnes podle očekávání schválil celostátní výbor STAN. Po jeho jednání to novinářům oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. 

Odstávka kolínské Toyoty kvůli požáru haly v Žebráku bude pokračovat i příští týden

31.08.2023 22:30  Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 8. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět minulý týden v úterý, výroba dnes stojí osmý pracovní den.

Pražská burza dnes ztrácela, klesaly akcie většiny titulů

31.08.2023 22:30  Český akciový parket představuje pro řadu investorů zajímavé místo, kam v době zvýšených sazeb a účtů za energie uložit peníze. Banky a energetický podnik ČEZ i z toho důvodu patří mezi nejlikvidnější akcie pražské burzy. Jak se těmto a dalším titulům dařilo během posledního obchodního dne? Každý obchodní den po jeho skončení také shrnuje zpravodajství webu e15. Aktuální vývoj indexu PX nabízí automaticky aktualizovaná infografika.

Prezident Pavel odkládá podpis penzijní novely. Vláda chce, aby platila od září

31.08.2023 17:20  Prezident Petr Pavel zatím nesdělil, kdy a jestli vůbec podepíše vládní penzijní novelu. Kabinet přitom chce, aby většina změn byla účinná už od začátku září, tedy od pátku. Aby se tak stalo, hlava státu by novelu musela podepsat urychleně tak, aby ve sbírce zákonů vyšla do konce srpna.

Nový poplatek za předčasné splacení hypotéky je v ohrožení. Stanjura couvá a hovoří o změnách

31.08.2023 17:20  Nové pravidlo pro předčasné splacení hypotéky, které by bankám umožnilo žádat po klientovi až dvě procenta z nesplacené jistiny, pravděpodobně změní Poslanecká sněmovna. Řekl to ministr financí Zbyněk Stanjura , který úpravu zákona o spotřebitelském úvěru před prázdninami navrhl vládě. Už tehdy ji spolu s opozicí kritizovaly i některé koaliční strany. U průměrné třímilionové hypotéky by poplatek mohl dosáhnout 60 tisíc korun.

Spuštění dotačního programu Oprav dům po babičce se mírně posouvá

31.08.2023 17:20  Netrpělivě očekávaný dotační program na zateplení rodinných a rekreačních domů nezačne hned začátkem září, tedy v pátek, ale až v průběhu měsíce. Konkrétní termín chce ministr životního prostředí Petr Hladík oznámit příští týden.

Evropa rozjíždí „čipový Airbus“. Pokus o polovodičovou nezávislost se dotkne i Brna

31.08.2023 17:20  Čtveřice evropských polovodičových společností se spojila, aby vytvořila konkurenci pro dominantní čipové hráče Intel a ARM. Německé firmy Bosch a Infineon, nizozemská NXP Semiconductors a norská Nordic Semiconductor založí společný podnik pro návrh čipů. Vznikne tak obdoba výrobce letadel Airbus, u kterého se spojily Francie, Německo a Velká Británie, aby konkurovaly americkému Boeingu.

Pražská plynárenská má nového šéfa. Je jím bývalý obchodní ředitel ČEZ v Bulharsku

31.08.2023 17:20  Novým předsedou představenstva Pražské plynárenské je Ludvík Baleka. Ve firmách skupiny působí od roku 2018, v minulosti pracoval i v dalších energetických společnostech jako například ČEZ nebo MND. Ve funkci nahradil Martina Pacovského, kterého v pondělí odvolala dozorčí rada společnosti. Pražská plynárenská o tom informovala na svém webu. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou.

Pražská plynárenská má nového šéfa. Je jím bývalý obchodní ředitel společnosti ČEZ v Bulharsku

31.08.2023 12:50  Novým předsedou představenstva Pražské plynárenské je Ludvík Baleka. Ve firmách skupiny působí od roku 2018, v minulosti pracoval i v dalších energetických společnostech jako například ČEZ nebo MND. Ve funkci nahradil Martina Pacovského, kterého v pondělí odvolala dozorčí rada společnosti. Pražská plynárenská o tom informovala na svém webu. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou.

X bude shromažďovat informace o zaměstnání. Hodlá doporučovat pracovní příležitosti

31.08.2023 12:50  Muskova sociální síť X, tedy bývalý Twitter, aktualizovala svá pravidla ochrany osobních údajů.  Plánuje shromažďovat biometrické údaje uživatelů a také záznamy o studiu a pracovních zkušenostech. Na změnu upozornila agentura Bloomberg.

Ukončení pracovního poměru a registrace na úřadu práce: Proč se vyplatí?

31.08.2023 12:50  Většina zaměstnanců během svého profesního života několikrát změní zaměstnání. Při ztrátě zaměstnání je finančně výhodné se registrovat na úřadu práce, i když je to nepříjemné, a to hned z několika důvodů.

Výpadky internetového bankovnictví má Raiffeisenbank, Moneta Money Bank ale i web burzy

31.08.2023 12:50  Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví dnes postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Oznámily to na sociální síti X, dříve twitteru. Zpomaleně fungují také internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank.

Novým ředitelem GIBS se má stát Vít Hendrych. Dragounovi končí pětileté období

31.08.2023 12:50  Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů by se měl stát dosavadní náměstek inspekce Vít Hendrych. Návrh vlády na jeho jmenování dnes projednává sněmovní bezpečnostní výbor. Hendrych má ve funkci nahradit Radima Dragouna, který minulý týden zvítězil ve výběrovém řízení na pozici olomouckého vrchního státního zástupce.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.