Budoucnost stavebnictví tkví v prefabrikaci

19.09.2024 14:03  Inovativní stavební technologie s důrazem na udržitelnost a efektivitu, právě tím se zabývala konference Budoucnost českého stavebnictví: kombinované, modulární, prefabrikované stavby?, kterou uspořádal Svaz podnikatelů ve stavebnictví.

Proč jsou ekonomové suchaři a Deadpool nesesadil Jokera

19.09.2024 14:03  Ekonomie je ponurá věda. Zkazí každou zábavu. Petr Bartoň to kdysi popsal nejlépe vypsáním tématu diplomové práce s názvem Proč zůstávají ekonomové na party sami. Představte si, že jste kosmonaut na zábavě plné lidí a někdo zmíní, že má pár zajímavostí z mise Apollo 11, a že když vystoupil Neil Armstrong z rakety na Měsíci, nejspíš se přeřekl. Je to zábavná historka, všichni se baví, ale vy se neudržíte a začnete všem vysvětlovat, že to nebyla mise, ale program a že z rakety se úplně tak vystoupit nedá, že raketa vynášela loď… V angličtině se tomu krásně říká party pooper, v češtině by to byl zkrátka ten, kdo kazí srandu.

Českým drahám v pololetí rostly tržby, zvyšoval se počet cestujících

19.09.2024 14:03  Skupině České dráhy v pololetí klesl zisk před zdaněním o 30 procent na 694 milionů korun. Tržby se naopak zvýšily o 1,1 miliardy na 25,4 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA stoupl o 600 milionů na 7,1 miliardy korun. Železniční dopravce to dnes uvedl v pololetní zprávě.

Polský e-shop Allegro zvýšil provozní zisk o třetinu, připravuje se na vstup do Maďarska

19.09.2024 14:03  Polská obchodní skupina Allegro, která působí rovněž v České republice, zvýšila v letošním druhém čtvrtletí hrubý provozní zisk meziročně o 32,7 procenta na 726,9 milionu zlotých . Oznámila to dnes firma. Čtvrtletní tržby společnosti vzrostly o 12,5 procenta na téměř 2,7 miliardy zlotých.

Škoda Auto očekává ostrý boj o udržitelné materiály. Výrobu dekarbonizuje, ve vozech převládne recyk

19.09.2024 14:03  Trio výrobních závodů Škody Auto prochází významnou proměnou. Vedení mladoboleslavské automobilky pro něj stanovilo jasný cíl: Do roku 2030 nesmí vypouštět do atmosféry více emisí oxidu uhličitého, než kolik jich pomáhá odebírat. Vrchlabí už v tomto režimu funguje od konce roku 2020, uhlíkovou neutralitu zbývá vtisknout Kvasinám, a především hlavnímu závodu v Mladé Boleslavi. Aby Škoda dostála cíli, musí mnohé změnit. Kompletní přeměnou proto prochází klíčová elektrárna, změnu pocítí ale i řidiči přímo za volantem – většina dílů bude zhotovována z recyklovatelných materiálů.

Jak vyřešit pomalé budování dálnic? Stát může přenést stavební řízení na firmy, říká Kateřina Šveřep

19.09.2024 14:03  Státu chybí stále více peněz na stavbu důležité dopravní infrastruktury, ať už dostavby páteřní sítě dálnic nebo výstavby rychlotratí. Na scénu se proto opět vrací možnost spolupráce se soukromým sektorem ve formě PPP projektů. Aktuálně to navíc vypadá, že se na jejich podpoře shodne celá politická scéna, dokonce včetně komunistické strany. Soukromé společnosti, takzvaní koncesionáři, by ale nemuseli převzít odpovědnost jen za výstavbu a provozování infrastruktury, ale mohli by se v budoucnu více zapojit i do samotné přípravy těchto důležitých staveb. Tím by se mohl alespoň částečně vyřešit chronický problém pomalého stavebního řízení v Česku. „Soukromý subjekt má vždycky mnohem volnější ruce, kde může ustoupit stavebnímu úřadu, co může nabídnout výměnou za zajištění toho souhlasu nebo stavebního povolení,“ říká v e15 Castu advokátka a partnerka advokátní kanceláře Portos Kateřina Šveřepová.

Stát dá na povodně 30 miliard korun, speciální daň Stanjura odmítl

19.09.2024 14:03  Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o 30 miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok, jeho schodek by měl být 240 miliard korun. Novelu i příští rozpočet by měla vláda schválit příští týden, řekl ve čtvrtek novinářům ministr financí Zbyněk Stanjura po prvním jednání vládní pracovní skupiny pro financování škod způsobených povodněmi.

Microsoft se sklonil před Crowdstrikem a spol. Antiviry z jádra Windows nevyžene

19.09.2024 14:03  Dne 10. září uspořádal Microsoft bezpečnostní konferenci, aby se s výrobci bezpečnostních řešení poradil o tom, jak zvýšit spolehlivost infrastruktury. Reagoval tím na kauzu antiviru Crowdstrike, který v červenci způsobil výpadek minimálně 8,5 milionu počítačů. Podle některých zdrojů šlo o největší výpadek IT služeb v historii. Článek vyšel na webu Živě.cz

Odklad voleb by nahrál konspirátorům, už teď si myslí, že si vláda povodně objednala, říká politolog

19.09.2024 09:40  V pátek a v sobotu se konají  krajské a senátní volby, termín platí i přes povodňovou situaci. Premiér Petr Fiala uvedl, že je schopný zajistit hlasování i v místech nejvíce postižených živelní katastrofou. A to i přesto že někteří politici žádají o odklad voleb. Třeba primátor Opavy Tomáš Navrátil v médiích uvedl, že připravit volby v tomto stavu bude velmi náročné. Odklad voleb je však podle politologa Petra Justa citlivá otázka. 

Ranní check: Tykač chystá zelenou investici v Austrálii, Pražák dál skupuje Vysočany

19.09.2024 09:40  Dobré ráno! Je 263. den v roce, svátek má Zita. V tento den v roce 2015 byl v Praze otevřen tunelový komplex Blanka. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Řemeslné práce zdražují. Sehnat profesionála v oboru je často nad lidské síly

19.09.2024 09:40  Zedníci, malíři, instalatéři a další řemeslníci jsou vytíženi. Zájem o jejich práci totiž neutuchá a lidé musejí čekat v pořadnících. Vlnu poptávky zvedla výrazněji energetická krize, kdy domácnosti začaly ve velkém hledat úspory za platby energií a najímali si hlavně profese spojené se zateplením domů, opravou fasád a taky instalací tepelných čerpadel i solárních elektráren. A vrátila se taky chuť lidí rekonstruovat. Řemeslníci si tak můžou diktovat ceny a často se nebojí říct si o tučnou odměnu.

České snění o malých modulárních reaktorech. Zdánlivě ideální řešení má mnoho úskalí

19.09.2024 09:40  Z malých modulárních reaktorů se v české debatě o rozvoji energetiky stalo oblíbené téma. V projaderném Česku se SMRs zmiňují jako cesta do nízkouhlíkové budoucnosti. Zdánlivě ideální řešení však skrývá nemalá úskalí.

Po pagerech explodovaly členům Hizballáhu i vysílačky, součástí operace byl maďarský dodavatel

19.09.2024 09:40  Nejméně 20 mrtvých a 450 zraněných si ve čtvrtek v Libanonu vyžádala nová série explozí, informovalo podle agentur ve středu večer libanonské ministerstvo zdravotnictví, čímž aktualizovalo původní bilanci 14 mrtvých. Podle agentury Reuters opět vybuchla komunikační zařízení využívaná příslušníky libanonského militantního hnutí Hizballáh, tentokrát vysílačky. K explozím došlo v hlavním městě Bejrútu i na jihu země.

Když čtvrtina mzdy navíc nestačí. Hněv odborářů Boeingu se hromadil roky

19.09.2024 09:40  Z vývoje v letecké dopravě a v letectví obecně by se v posledních letech jednomu zamotala hlava. Aerolinky nejdřív vyčerpal covid, nyní se pro změnu jejich zaměstnanci moc nevyspí, když se vypořádávají s přílivem obnovené poptávky. A mnohé investory, kteří před lety vsadili na výrobce dopravních letadel, teď asi trápí nepěkné žaludeční obtíže. I takové symptomy má pásmová nemoc neboli jet lag. Nyní souhrnně v newsletteru ze světa letecké dopravy na e15.

Fed reaguje na příznivou inflaci, po čtyřech letech snížil úrok

18.09.2024 23:20  Americká centrální banka po dvoudenním zasedání svého měnového výboru snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozpětí 4,75 až 5,00 procenta. Oznámila to v dnešní tiskové zprávě. Je to první snížení úroků v USA za více než čtyři roky a Fed počítá s dalším snížením sazeb ještě v letošním roce.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.