Další miliarda korun podpoří renovace škol, nemocnic a dalších veřejných budov

29.06.2024 14:50 Školy, sportoviště, nemocnice, úřady a mnohé další veřejné budovy budou energeticky úspornější. Pomůže jim v tom nová dotační výzva financovaná z Národního plánu obnovy. O peníze na důkladné renovace svých budov mohou žádat obce, města a další veřejné subjekty od 1. července 2024.

Nejvyšší správní soud nařídil znovu projednat žalobu na zásady péče o Národní park Šumava

29.06.2024 14:50 Nejvyšší správní soud nařídil Městskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval žalobou na zásady péče o Národní park Šumava pro období 2022 až 2040. Původně žalobu zamítl. Nyní musí znovu zvážit, zda zásady představují zásah do práv žalobců, tedy spolku Hnutí Život a majitelky zemědělských pozemků v Plzeňském kraji.

Na jižní Moravě začala sklizeň, deštivé počasí ji komplikuje

29.06.2024 14:50 Na jižní Moravě začala minulý týden sklizeň polních plodin, ovšem deštivé počasí ji komplikuje. A předpoklady očekávaných výnosů se spíše nenaplňují. Průběh zimního, jarního i současného letního počasí není příznivý, řekl ČTK předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček.

Nízké ceny dobře vypadají. Lidl papriky nabízí po kusech, Billa třešně po dekách

29.06.2024 14:50 Některé druhy ovoce či zeleniny se běžně prodávají po kusech, místo na váhu - třeba limetky nebo salátové okurky. Maloobchodní řetězec Lidl ovšem tento týden začal v akci prodávat na kusy netypicky i papriky. Konkrétně bílé papriky z Maďarska nabízí za 4,9 koruny za přibližně stogramový kus.

Po třech letech opět v CHKO Brdy zahnízdil orel mořský

29.06.2024 14:50 V hnízdě ukrytém vysoko v korunách stromů v chráněné krajinné oblasti Brdy snesla samice orla mořského v zimních měsících jedno vejce. Zahřívala ho něco málo přes měsíc, samec ji střídal pouze ve chvíli, kdy si letěla obstarat potravu. Mláděti se daří, proto je už bylo možné okroužkovat.

Potravinami Zlínského kraje jsou letos slanina, tvarohové buchty i medovina

29.06.2024 14:50 Slanina, tvarohové buchty nebo medovina z dubového sudu figurují mezi osmi výrobky, které letos ve Zlínském kraji získají právo užívat značku Regionální potravina. Hodnotitelská komise vybírala ze 120 přihlášených výrobků od 34 producentů.

ČR vypouští druhý nejvyšší objem emisí metanu z opuštěných dolů v EU

29.06.2024 14:50 Česko vypouští druhý největší objem emisí metanu z opuštěných dolů v Evropské unii. Hůře je na tom jen Polsko. Opuštěné uhelné doly ve státech EU vypustí ročně zhruba 298 milionů metru krychlových metanu, za 90 procent těchto emisí může kromě Polska a Česka také Německo.

Pozemkový úřad navýší po deseti letech pachtovné za pronájem zemědělské půdy

29.06.2024 14:50 Zemědělci budou po deseti letech platit vyšší pachtovné za pronájem zemědělské půdy ve vlastnictví státu. K navýšení sazby přistoupil Státní pozemkový úřad , protože podle něj už neodpovídala ekonomickým podmínkám v zemědělském sektoru.

Rohlik chystá další expanzi do zahraničí. Od investorů získal čtyři miliardy

29.06.2024 14:50 Zhruba čtyři miliardy korun získala skupina Rohlik Group, do které patří on-line supermarket Rohlík.cz, na urychlení rozvoje a rozšíření služeb v dalších evropských zemích. Skupina o tom informovala v tiskové zprávě.

Sokolí rekord na Broumovsku: vyvedli tu 14 mláďat

28.06.2024 09:40 Letos opustilo hnízda v chráněné krajinné oblasti Broumovsko nejvíce sokolích mláďat v novodobé historii. Zahnízdilo tu sedm párů sokolů, z hnízd vylétlo 14 mladých ptáků. Dvě hnízdění úspěšná nebyla, skončila pravděpodobně predací už v době zahřívání vajec.

Expertka: Obaly hrají důležitou roli v plýtvání potravinami

28.06.2024 09:40 Obaly hrají důležitou roli v plýtvání potravinami, některé mohou prodloužit trvanlivost nebo ukazují, jak potravinami neplýtvat. Řekla to Iva Werbynská z Obalového institut SYBA na Evropském obalovém sympoziu. Podle ní je důležité přemýšlet, zda je dodavatelský řetězec v Česku otevřený k požadavkům lidí v otázce plýtvání jídlem.

Nejen v Německu. Plzeň nakoupí levněji i Slováci

28.06.2024 09:40 Slavné plzeňské pivo si levněji než Češi nekupují jen Němci, kterým ho supermarkety nabízejí v přepočtu někdy jen za patnáct korun, tedy až o třiadvacet korun levněji. Aktuálně vychází plzeňská dvanáctka laciněji i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

KOMENTÁŘ: České potraviny? Zapomeňte, píše Karel Havlíček

28.06.2024 09:40 Vládní neschopnost pochopit základní hospodářské souvztažnosti ničí nejen domácí průmysl, ale těžké rány dostává i zemědělství, píše v komentáři pro iDNES.cz místopředseda a stínový premiér hnutí ANO Karel Havlíček. Zatímco průmyslníci mají podle něj aspoň hypotetickou možnost přesunout výrobu do zahraničí, zemědělci jsou v pasti, z níž není úniku.

Sněmovní interpelace vyplnil zejména spor o zálohování PET lahví a plechovek

28.06.2024 09:40 Dnešní dopolední sněmovní interpelace vyplnil zejména spor ministra životního prostředí Petra Hladíka s poslanci opozičního hnutí ANO o plánované zavedení zálohování PET lahví a plechovek. Hladík je hájil mimo jiné poukazem na chystané evropské nařízení o podílu vytříděných plastových lahví a hliníkových plechovek, které Česko není schopné podle něho naplnit.

Souhrn událostí uplynulého dne – 27.6. 2024

28.06.2024 09:40 Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící rostliny před stresem. Nová surovinová politika pro dřevo: V ČR se bude ve stavebnictví i v dalších odvětvích víc využívat dřevo z našich lesů. Daňová pravidla pro propojené minipivovary se zmírní, schválila vláda. Na 10,5 % zemědělské půdy v EU se hospodaří ekologicky. Cíle pro rok 2030 jsou ale mnohem ambicióznější.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.