Pražští lesníci loni méně sázeli i káceli, kůrovec v metropoli téměř vymizel

05.07.2024 15:10 Lesníci z městské příspěvkové organizace Lesy hlavního města Prahy loni na území metropole vysadili 139.994 stromků, což bylo o 68.385 meziročně méně. Méně také těžili, z pražských lesů získali 5106 metrů krychlových dřeva, tedy o 1329 metrů méně než předloni.

Přihlášky na Jihočeskou beef show otevřeny

05.07.2024 15:10 Za necelé dva měsíce se uskuteční další ročník Jihočeské beef show – speciální výstavy plemen aberdeen angus a limousine. Na konci srpna se na českobudějovickém výstavišti při veletrhu Země živitelka opět setkáme zhruba se stodvaceti nejlepšími zvířaty obou plemen, která na ukázku doplní zástupci plemene dexter.

Potraviny nakoupí Češi ve státní svátky 5. a 6. července ve všech obchodech

05.07.2024 15:10 Češi budou moct nakoupit bez omezení jak v pátek 5. července, na který připadá Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, tak i v Den upálení mistra Jana Husa v sobotu 6. července. Na prodloužený víkend lidé nakupují více zboží na grilování, roste také poptávka po zmrzlinách a nápojích.

Přes 20 let v ekologickém zpravodajství. Rozhovor se zakladateli EnviWeb.cz

05.07.2024 15:10 Přes dvě dekády se starají o celospolečenské informování čtenářů napříč věkovým spektrem v Česku i na Slovensku o nejdůležitějších tématech spojených s ochranou životního prostředí. Řeč je o jednom z nejznámějších tuzemských zpravodajských portálů specializující se na ekologii.

Česko sužují přemnožení komáři. Objevují se i tropické druhy

05.07.2024 15:10 V Česku se přemnožili komáři, například na Třeboňsku jich je v letní sezoně nejvíc za poslední čtyři roky. Jejich líhnutí nahrálo vlhké a teplé jaro. Bodavý hmyz obtěžuje lidi v kempech, lesích a hlavně u vody, i repelenty pomáhají jen částečně. Situace se bude přitom zřejmě ještě zhoršovat.

Výzkumný ústav: Z přívalových srážek krajina zadrží jen několik procent vody

05.07.2024 15:10 Z intenzivních přívalových srážek dokáže krajina zadržet několik procent vody. Nejúčinnější systém k zadržování vody jsou nádrže, které zachytí až desítky procent dešťové vody. ČTK to řekl Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

Zoo Jihlava slaví kulaté výročí chovu irbisů. Ti se pečovatelům odměnili mláďaty

05.07.2024 15:10 Irbisové alias levharti sněžní se v jihlavské zoo opět činili. Dvě mláďata tu přivedla na svět samička z druhé generace zdejšího odchovu, k letošním třiceti rokům chovu druhu se tu tak dočkali vlastní generace číslo tři.

Souhrn událostí uplynulého dne – 3.7.2024

04.07.2024 10:20 Za dvacet let se zdvojnásobil počet největších lesních požárů. Hospodaříme s odpovědností: Lidé chtějí v krajině hospodařit, ne ji nechat zpustnout. Na Pálavě našel amatérský mykolog vzácnou houbu. Dosud rostla jen v USA. O podporu za škody způsobené mrazy požádalo fond 630 ovocnářů a družstev.

Přes tisíc jeskyní a propastí. Slovenské národní parky nabízí hory i plavby na vorech

04.07.2024 10:20 Slovensko je pro Čechy po Itálii a Chorvatsku nejčastější volbou, kde letos stráví letní dovolenou. Není divu, východní sousedé mají co nabídnout. Od majestátních vrcholů Tater přes romantické soutěsky Slovenského ráje až po tiché lesy poloninského národního parku.

Přehlídka učňovského školství České ručičky ocenila zahradnici Aničku Paříkovou ze SZaŠ Kopidlno

04.07.2024 10:20 Prestižní přehlídka učňovského školství České ručičky už pošestnácté udělovala zlaté plakety nejnadějnějším mladým talentům ve více než dvou desítkách řemeslných oborů. Nejlepší zahradnicí byla vyhlášena Anna Paříková ze Střední zahradnické školy Kopidlno.

Sklizeň ozimých obilovin na Pardubicku a Chrudimsku začala o dva týdny dřív

04.07.2024 10:20 Sklizeň ozimých obilovin na Chrudimsku a Pardubicku začala o dva týdny dřív, než je obvyklé. Zemědělské stroje sklízely ozimy od minulého týdne, deštivé počasí pak práce zastavilo. ČTK to řekl předseda chrudimské agrární komory a zemědělec Jaroslav Kopista.

V oku hurikánu jsou vidět hvězdy i Měsíc. Může být větší než celé Česko

04.07.2024 10:20 V Atlantiku se v minulých dnech vytvořil hurikán Beryl. Jde sice o první hurikán letošní sezony, ale už si zapsal několik „nej“. Například se stal nejdřívějším hurikánem páté, tedy nejsilnější kategorie podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice, s rychlostmi větru přes 250 kilometrů za hodinu.

Vytvářet remízky nebo stromořadí na orné půdě je nově jednodušší. MŽP a MZE usnadňují podmínky pro z

04.07.2024 10:20 Krajinné prvky jako jsou stromy, keře, remízky nebo mokřady vždy byly součástí zemědělské půdy a je potřeba je tam znovu vracet. Zabraňují erozi, podporují biodiverzitu a přispívají k celkové odolnosti krajiny.

Jihočeští veterináři evidují nárůst počtu případů týraných zvířat

04.07.2024 10:20 Jihočeští veterináři z krajské správy evidují nárůst počtu případů týrání zvířat na území kraje. Její pracovníci loni udělali 325 kontrol na základě podnětů a ve 102 případech odhalili porušení zákona. V roce 2022 měli podobný počet kontrol, ale týrání zvířat zjistili v 84 případech, rok předtím v 58.

Za dvacet let se zdvojnásobil počet největších lesních požárů

04.07.2024 10:20 Od začátku jednadvacátého století prudce stoupl počet masivních požárů, které ohrožují člověka, přírodu i infrastrukturu. Podle autorů nové studie je tento nárůst spojený s klimatickou změnou neočekávaně velký. Svá zjištění vydali v odborném časopise Nature Ecology Evolution.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.